Mathemmeligheter: Råttent tømmer på sjokoladepuddingen

Mange er opptatt av sunne produkter og sunn mat i disse dager.  Jula er over og treningstudioene fylles opp av ivrige mennesker med rykende ferske nyttårsforsett og et svakt minne av en bikini som ikke satt så godt i fjor.
Butikkhyllene blir trålet for mat med lav fettprosent, sukkerfrie produkter og alt som kan minne om noe sunt.

Når du da står der med produktene i hånden og studerer innholdsfortegnelsen, kommer du garantert over innhold som du ikke vet hva er.  Og da tenker du nok ikke hva det faktisk er heller.  Leve sunt er selvfølgelig noe alle bør gjøre.  Men det å leve sunt er mer enn å finne ut hvor mye fett som er i et produkt.  Like viktig, i mine øyne, er å se på hva du får i deg når du spiser et produkt.  Vil vi innta nervegift, for å spare noen kalorier?  Eller vet vi at en enkel ting som sitronpepper inneholder sukker og salt?

Vaniljesmaken kommer sjelden fra vanilje.
Vaniljesaus, Vaniljeis, Vaniljesukker osv. er i beste fall villedende.  Det aller meste av produkter med vanilje inneholder slett ikke vanilje.  De aller fleste produktene får vanilje-smaken sin fra et tilsettingsstoff som heter vanillin.  Og da er det jo spennende å vite hva vanillin er laget av, for det vet du vel ikke?

Vanillin kan fremstilles på flere måter, men i Norge er det mest vamlig å bruke vanillin utvunnet fra tømmer. Som f.eks Borregaard som profilerer sitt vanilin her.  Det kunstige vanillinet kan også utvinnes via en petrokjemisk prosess, altså en prosess med råolje.

Men i Norge får vi altså vaniljesmaken våres fra tømmer.  Kunstig vanillin produseres fra biprodukter av papirmasse-produksjon. Og papirmassen får man fra kokt råttent tømmer.

Bon appetitt!

Norges antagelig mest solgt vaniljesaus, Tine Piano, har verken vanilje eller vanillin på innholdslisten.  Men bearbeidet tang har de fått plass til. Fortsatt vaniljesaus?

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggere liker dette: