Sukkerfritt, men er det sunnere?

Mange, inkl. meg selv, er opptatt av å få i seg veldig lite eller ikke noe sukker i det hele tatt.  For min del er det både med tanke på vektnedgang og med helsen i fokus.  Sukkeret er ikke noe kroppen ønsker, og man kan få ganske mange mer eller mindre alvorlige plager av sukkerinntak. En del av disse plagene håndterer vi i dag som om det skal være sånn, at det er heilt normalt.

Men så var det å gjennomføre sukkerkuttet i praksis da.  Her er det mange fallgruver.  Produkter som fremstår som sunne inneholder stoffer som overhodet ikke er sunt for kroppen.  Det finnes også en del stoffer som ikke er sukker, men som blir omdannet til sukker i kroppen, og dermed gir de samme problemene som sukker, og som hjelper kroppen å holde på fettet like bra som sukker.

Her er noen søtningsstoffer som brukes i Norge i dag

  • Maltodekstrin – Dette er et søtningsmiddel man for eksempel finner i mye av den sukkerfrie sjokoladen.  Omdannes til sukker i kroppen, og har omtrent den samme glykemisk indexen som sukker.  Mange opplever mageknip etter å ha inntatt maltodekstrin, spesielt om ellers holder sukkerinntaket på et minimum.
  • Aspartam – Søtningsmiddel som man finner i naesten all sukkerfri brus.  Består av ingen karbohydrater og derfor tuller det ikke med fettlagring og blodsukker.  Men om Aspartam kan være skadelig blir heftig debattert.  Aspartam bryte ned i kroppen, og spesielt ved store inntak dannes det nervegift i kroppen.  Flere undersøkelser og forskningsprosjekt er gjort på dette stoffet, og svarene spriker fra veldig trygt til veldig farlig.  De undersøkelsene som WHO støtter sseg på konkluderer med at stoffet er trygt.  I kosentrert form brukes aspartam i jordbruket som gift, og jeg stiller meg derfor litt tvilende til at det ikke er noe problemer knyttet til bruken av søtningsmiddelet.  Blir også solgt under navnet Nutra-sweet.
    Her er noen artikler om Aspartam, både positive og negative: Kreftfremkallende, Er helt ufarlig, Kan gi magefett, Faren ved Aspartam, Aspartam er trygt å bruke
  • Xylitol – brukes mest i tyggis og tabletter, og er et sukkeralkohol. Søtningsmiddel som også kroppen produserer selv i leveren.  Xylitol kalles også bjørkesukker og fremstilles fra naturlige kilder.  Mange mener at dette er det sunneste søtningsstoffet i bruk på det norske markedet. Xylitol finnes også i noen frukter.  Ingen kjente bivirkninger, med unntak av det som gjelder for de aller fleste søtningsmiddel: Lakserende ved stort inntak.

Bruken av søtningsmidler, og da spesielt kunstig søtning, er omdiskutert.  Mange reagerer blant annet på at kjemiske stoffer med noen spørsmålstegn ved seg blir godkjent, mens søtning som vokser i naturen og har vært i bruk i tusenvis av år ikke blir tillatt, spesielt det europeiske markedet.  Hver enkelt må lese den informasjonen som finnes, og gjøre seg opp sin egen mening.

Spis for å leve, ikke lev for å spise.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggere liker dette: