Sykelønnsordningen – ikke gjør de syke, sykere.

Debatten som går i alle typer media for tiden, setter stort sett søkelyste på de som ikke er syke.  De som snylter på våre gode velferdsordninger.  De som bruker sykdom som unnskyldning for å se OL på tv, og slippe å bruke feriedagene på å beise hytta.

Men det er jo helt klart friske mennesker som deltar i debatten.  For dere har jo ikke den fjerneste ide om hvordan ting fungerer.
I Norge kan man gå sykemeldt i 1 år, med full lønn.  Deretter må man passe inn i en av NAV sine båser for hvordan syk man får lov til å være.  Og da først kan man kanskje få fortsatt stønad.  Men selvfølgelig en redusert stønad.  Nærmere bestemt 66% av din tidligere lønn.  Og enda så synes noen mennesker at dette er altfor godt betalt.

Og da er det altså sykelønnsordningen de vil til livs.  Nok et eksempel på deltagerne i debatten ikke aner hva de snakker om.

Et eksempel:
Fra du møter opp hos fastlegen din med en sykdom/lidelse/plage og til at du har fått riktig diagnose, kan lett spise hele perioden man kan gå sykemeldt.  Blir man søkt inn for undersøkelse på f.eks et sykeshus er ventetiden ofte 4-5 måneder.  Og så skal man vente på svarene.  Så er det en fastlege som skal motta svarene, behandle svarene og innkalle pasienten til ny konsultasjon.  «Nei, dei fant ingenting på MR-undersøkelsen.  E må henvise deg til en annen avdeling på sykehuset.»  Og så venter man i nye måneder.

Hva med å begynne med den enden hvor det største problemet ligger?  Hva med å gjøre de som er syke frisk igjen, istedenfor å prøve å finne det mindretallet som lurer seg unna.  Hvorfor handler en debatt om syke mennesker, mest om de friske?  Det var vel Helga Pedersen som i en annen sammenheng uttalte at «Redder vi et barn fra overgrep så er det verdt det.»  Gjelder dette kun når det passer best inn?

You may also like...

5 Responses

 1. Desiree sier:

  Det er jo de som faktisk ikke er syke man vil til livs, ikke de som trenger hjelp. I mine øyne er det umulig å stramme inn på noe som helst, uten at det går utover de ordentlig syke.

  Har selv fersket flere i å lyve om hvor syke de faktisk er, men får ikke brukt det mot de i jobbsammenheng – annet enn at de vet at jeg vet.

  Det er en stor,lang,vanskelig og nær umulig kabal og legge..

  • chralb sier:

   Det er uten tvil de som faktisk er frisk, man vil til livs. Og jo flere man tar, jo bedre er det. Problemet fra mitt ståsted, er at dette går ut over de som faktisk er syk. Det slår ut på flere måter. Mindre penger i potten til de som trenger det mest, eller det at man på NAV blir møtt med et granskende blikk, istedenfor en hjelpende hånd.
   Jeg opplever faktisk de aller fleste NAV-ansatte jeg har møtt, som i utgangspunktet skeptisk, istedenfor å gjøre hva de kan for å hjelpe.

   Jeg synes at de som kommer seg unna med å lure staten, rett og slett er prisen man må batle for å hjelpe de som virkelig trenger det. Ønsker man å få bukt med problemet, må man finne en løsning som kun berører de som lurer seg unna.
   Et forslag kan være å gjøre straffen for å lure seg unna, så stor at ingen/færre tør å prøve seg.

 2. Desiree sier:

  Helt enig!

  Strengere straff for trygdesvindel, fortgang i helsekøene – MEN også strengere hos fastlegene. Føler de kaster sykemeldinger etter meg selv om jeg ikke behøver det, og sånn bør det jo ikke være..

  • chralb sier:

   Vi er nok enig i det meste ja.
   Men jeg synes debatten burde lagt på hva man skal gjøre med de som snylter på systemet, istedenfor prøver de å finne en løsning som rammer alle uansett.
   I tillegg viser en del av forslagene en total mangel på innsikt i hvordan ting virkelig fungerer.

   Det er bra vi er flere som ser det fra samme vinkel.
   Og det er uten tvil mulig å stramme inn litt på sykemeldingene som blir skrevet ut av lege. Men det kan ikke gå ut over de som er syk.
   Kan det være at legenes arbeidsdag/arbeidspress har noe med antall sykemeldinger å gjøre?

 3. Desiree sier:

  Det har nok mye med pasientkøene og presset å gjøre ja..

  Jeg er fastlege på legekontoret med Norges lengste pasientlister, og føler jeg kan få uker med sykemelding for en vond negl eller mindre.. – så mer nøyaktig undersøkelser og vurdering hos fastlege, kan redusere noe hvertfall!!

  Men fortsatt helt enig i at de som virkelig er syke, skal få være hjemme med lønn osv.. Man kan tross alt ikke noe for at man er syk..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggere liker dette: