Kan voksne mennesker ta egne valg?

Høyre har denne helgen avholdt sitt årsmøte.  En av de sakene som har fått mest oppmerksomhet er spørsmålet om pappapermen i forbindelse med fødsel.

Jeg kan begynne med å si at jeg ikke er far, så papp-perm er ikke noe tema for meg.  Alikevel er denne saken noe jeg har jeg hatt sterke meninger om, allerede fra det ble innført.  Og denne saken er igrunn et bra bilde på hvordan vårt samfunn er bygd opp.  Individets mulighet for egne valg blir oftere og oftere omgjort til påbud og føringer for hva vi kan og ikke kan gjøre.

Pappaperm er et glimrende tiltak.  Det at man blir «pålagt» å ta et visst antall uker, og på et visst tidspunkt har jeg mer problemer med.  Kan ikke voksne mennesker selv ta de riktige valgene for sin familie?  Må våre folkevalgte fortelle oss hvor mye vi skal være sammen med våre barn?  Et argument som går igjen er at det er viktig at far får tid sammen med sin nyfødte, og det skjer ikke uten at man blir pålagt det.  Ergo er far egentlig ikke interessert i sitt eget barn.  Men er det da et mål at far må være hjemme med en unge han ikke vil være la med?

Jeg er en tilhenger av at voksne mennesker får ta egne valg! Og så kan de folkevalgte legge til rette for at de skal få gjøre det.

You may also like...

2 Responses

 1. Kjersti Lundemo sier:

  En annen innfallsvinkel til dette spørsmålet: Pappaperm er en rettighet, ikke en plikt. Man har frihet til å la være å ta ut pappaperm. Men hvorfor skal det at en far ikke vil benytte seg av denne rettigheten, automatisk føre til at mor får lengre permisjon? Pappapermen er til for at barnet skal få styrket sitt forhold til far. En lengre permisjonsperiode med mor kan neppe kompensere for fars manglende engasjement. Derfor tror jeg det beste er at mors og fars permisjonsrettigheter ses separat. En periode for far, en periode for mor og en periode de kan avtale seg imellom.

  • chralb sier:

   Siden vi nå har pappaperm, er jeg enig med deg. Del den i 3 deler. Hvis ikke de ønsker at far skal være hjemme med barnet, så faller de ukene vekk.
   Men jeg mener fortsatt at det er ganske utrolig at ikke foreldrene klarer å ordne dette på egen hånd. Når man velger å få barn, er det ganske utrolig at man må bli pålagt å være sammen med det. For hadde far tatt permisjon for å være sammen med eget barn, hadde vi vel aldri hatt pappapermisjon?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggere liker dette: